Zpět na blog
Tipy a triky

Tipy, jak ušetřit čas při práci ve Sketchi, Photoshopu, Illustratore a InDesignu

Katarína Kučáková
19.06.2019
14 minut čtení
Tipy, jak ušetřit čas při práci ve Sketchi, Photoshopu, Illustratore a InDesignu
Práce v grafických programech se někdy podobá cirkusovému chaosu. Ikonky, záložky, nekonečný počet nástrojů, pluginů. Víme, je obtížné se v tom zorientovat. Proto jsme pro tebe ve spolupráci s lektory vybrali tipy, které i nám usnadňují život a hlavně šetří čas. Konkrétně se podíváme na programy Sketch, Adobe Photoshop, Illustrator a inDesign.


Sketch

Sketch je profesionální ilustrační program pro práci s vektorovou grafikou, který je dostupný pro uživatele Mac OS X. Sketch je intuitivní a uživatelsky nenáročný, jeho zvládnutí na profi úrovni spočívá zejména v malých tricích. Zde jsou některé z nich.
  • Rotate copies (rotování kopií)            
Nástroj Rotate Copies ti umožní rotovat kopie určité vrstvy kolem konkrétního bodu. Vezmi si třeba květinu. Stačí vytvořit jeden okvětní lístek a desítky jeho kopií můžeš rotovat kolem středu. Voila. Tento nástroj se standardně nenachází v panelu nástrojů, ale můžeš si jej přidat přes control-click a „Customize toolbar“, případně v menu přes Layer > Path > Rotate Copies.

  • Convert to outlines (převést na obrysy)
Jak a kdy převést text na obrysy je nezbytnou znalostí z hlediska vektorové kresby. Fonty totiž dokážou nadělat při tisku spoustu problémů. Na druhé straně, pokud se rozhodneš převést text na obrysy, text se stane grafikou a po konverzi jej již nebude možné upravit. Pro konverzi textu na obrysy zvol v menu Layer > Convert to Outlines (prípadně stlač Shift-Command-O).

  • Obnovení ztracených dat
Mac má skvělou funkci, která je kompatibilní i se Sketchem. Můžeš si tak prohlédnout historii souboru a obnovit ztracená data přes File > Revert To > Browse All Versions.

  • Vnoření symbolů
Vnořený symbol můžeš vytvořit tak, že instanci (kopii) symbolu umístíš do jiného symbolu na stránku symbolů. Při provedení změny rodičovského symbolu se změní všechny jeho instance, bez ohledu na to, zda jsou součástí jiného symbolu, nebo ne. Neexistuje limit na to, jak hluboko lze symbol vnořit, symbol však nesmí obsahovat instanci sebe sama.

  • Sdílení souborů přes appky (například Slack)
Jednoduše sdílej soubory přes appku tak, že potáhneš vybraný file ze sekce Export - file a vložíš na plochu vybrané appky.

  • Export Presets
Tímto nástrojem ušetříš nesmírně mnoho času, můžeš si totiž kopírovat prvky ze svého designu. Vytvoření jednotlivých presets provedeš pomocí Presets preference panel.

  • Klávesové zkratky
Přehled všech užitečných klávesových zkratek najdeš zde!

  • Pluginy
 Užitečné pluginy jsou Stark pro kontrolu kontrastu, Runner pro rychlejší přístup k funkcím  a Rename it + Styles Generator pro stavbu knihoven.


Adobe Photoshop

Photoshop je velmi oblíbeným nástrojem v oblasti úpravy fotografií a grafiky. Máš už v malíčku všechna jeho zákoutí?
  • Kopírování barvy z jakéhokoli obrázku, vzoru a podobně.
Pomocí nástroje Eyedropper tool máš možnost vybrat barvu ze zdroje mimo prostředí photoshopu a palety barev. Jednoduše klikni a podrž nástroj kapadlo a se stlačeným tlačítkem přejdi na vybranou stránku nebo obrázek. Namiř kurzor na plochu s barvou, uvolni myš a máš k dispozici novou zadefinovou barvu.

  • Změna velikosti (a tvrdosti) štětce
Asi tě zdržuje neustále měnit velikost a tvrdost štětce pomocí nástrojové lišty. Zejména při úpravách jako je retuš či práce s maskami oceníš klávesovou zkratku Alt+pravé tlačítko myši (Ctrl+Alt+levé tlačítko na Mac). Stačí podržet tlačítko myši a při pohybu vpravo-vlevo můžeš měnit velikost štětce, při pohybu nahoru-dolů zase jeho tvrdost.

  • Změna prolínacích módů (blend modes)
Práce s prolínacími módy je vždy tak trochu experimentováním, výsledek je totiž obtížné odhadnout. Ty se však nechceš zdržovat dlouho, čeká tě spousta další práce, proto by sis měl osvojit zajímavou zkratku Shift+plus. Tato zkratka slouží k rychlému testování efektů na fotce.

  • Izolace konkrétní vrsty
Někdy může projekt obsahovat tolik vrstev, že se zdá nemožné zobrazit jen jednu konkrétní. Tehdy stačí jednoduše podržet Alt (Option na Mac) a klepnout na ikonku oka na vybrané vrstvě.

  • Bird's-eye-view
Tato funkce ti umožní snadno se orientovat v jednotlivých částech obrázku při detailním přiblížení. Pokud jsi právě použil zoom a chceš přejít na jinou část, aniž bys musel view zmenšovat, klikni a podrž H a potom levé tlačítko myši. Nyní pohybuj kurzorem myši a přejdi na požadovanou oblast. Uvolněním tlačítka myši se vrátíš ke standardnímu náhledu.

  • Exportování všech vrstev do jedné
Potřebuješ exportovat všechny vrstvy do jedné? I na to známe zkratku. Pomocí Control+Shift+Alt+E. (Command+Shift+Option+E pro Mac) spojíš všechny vrstvy do jedné.

  • Přehled klávesových zkratek
    Zdroj: www.digitalsynopsis.com
  • Užitečné pluginy
Pokud jsi designér, nebo grafik, určitě oceníš plugin RH Hover Color Picker. Nabízí přehlednou práci s barvami a moderní rozhraní, které konečně nevypadá jako palubní deska v letadle. Kopec efektů a filtrů ti umožní ON1 Effects, obrázky zase získáš prostřednictvím pluginu Pexels nebo Shutterstock.

 

Adobe Illustrator

Illustrator je velmi oblíbený pro své široké využití, vytvoříš v něm vše od firemního loga, webových ikon až po knižní ilustrace. Pokud si chceš osvojit užitečné tipy a triky pro práci s ním, jsi na správném místě.
  • Výběr podobných objektů
Pokud už v Illustratore kreslíš složitější tvary, je užitečné se naučit, jak vyhledat podobné objekty. Pokud například chceme změnit vlastnosti více objektem, nemusíme pracné objekty vyhledávat, navíc mohou být částečně zakryty jinými objekty. Stačí vybrat vybrat jeden z objektů, přejít na Select>Same a vybrat požadované kritérium vyhledávání objektů (například Fill Colour). Všechny objekty s požadovanou barvou výplně pak systém vybere a změní pomocí vzorníku barev.

  • Nauč se správně používat Pen Tool
Zvládnutí tohoto nástroje v Illustratori by mělo být tvým prvním krokem. Není to žádné umění a pomocí nástroje Pen Tool získáš větší kontrolu nad tím, co vytváříš. Výhodou je i jeho univerzální použití, jelikož například ve všech Adobe programech funguje stejně.

  • Použití Pathfinder k vytvoření komplexních tvarů
Po zvládnutí Pen Tool by si měl zaměřit pozornost i na nástroj Pathfinder. Pathfinder umožňuje kombinovat objekty do nových tvarů. Můžete například vrstvit jednoduché tvary a poté pomocí ukazatele pohybu je transformovat na jednotnější, složitější tvar. Existuje několik tutoriálů k použití Pathfinder k transformaci základních tvarů na některá úžasná umělecká díla.

  • Vyrob si vlastní štětce
Ilustrátor milujeme, ale je zapotřebí si v něm vytvořit vlastní prostor. Ne všechny jeho základní funkce jsou pro vytvoření vlastní grafiky dostačující. To platí například io štětcích. V Adobe Illustrator existují 4 základní druhy štětců: kaligrafické, rozptylové, umělecké a vzorkové. Ty máš ale možnost přidat si své vlastní. Vyber si všechny tvary, ze kterých chceš udělat štětec. V paletě štětců klikni na malou šipku vlevo vyber "new brush".


  • Použi Color CC
Pokud chceš, aby tvé ilustrace vypadaly profesionálně, měly by obsahovat kombinace barev, které oku lahodí. To je ne vždy jednoduché a pokud nechceš ztrácet čas jejich porovnáváním, určitě využij Color CC. Tento nástroj ti umožní vybrat pěkné, vkusné kombinace barev, navíc jejich přidáním do palety barev budeš mít hned po ruce.

  • Přehled základních klávesových zkratek
    Zdroj: www.digitalsynopsis.com
  • Užitečné pluginy
Převezmi kontrolu nad svými vektory pomocí VectorScribe v3, kterou tvůrci popisují jako vektorový švýcarský nůž. Pokud si začínající designér, který se chce ponořit do světa 3D grafiky, určitě neobejde plugin Cineware, efektní je i Gold Rush a Phantasm v3.


Adobe InDesign

Podobně jako Illustrator, je InDesign založen na vektorové grafice. Poskytuje prostor, ve kterém můžeš spojit všechny své ilustrace a grafiku (např. z Photoshopu, Illustratoru) a vytvořit si vlastní interaktivní dokumenty pro web, tisk, mobilní zařízení a podobně. A jaké triky by sis měl osvojit v InDesignu?
  • Vytvoření více objektů stejné velikosti
Pokud chceš vytvořit více objektů stejné velikosti, nastav potřebnou šířku a výšku jednoho objektu. Potom je už jen třeba vybrat zbývající objekty a zvolit Object> Transform Again> Transform Sequence Again Individually.

  • Matematické funkce v panelu nástrojů
řekněme, že máš obrázek v rámu a chceš ho zvětšit o 1“, protože by tak pravděpodobně vypadal lépe. V panelu nástrojů, konkrétně ve Width field napiš 1 hned vedle stávající hodnoty. Stiskni Tab a InDesign udělá ostatní za tebe. Rovněž můžeš použít i funkce odčítání (-), násobení (*) a dělení (/).

  • Používej vyplnění zástupným textem.
Lorem Ipsum ti určitě nemusím představovat. V InDesignu nám může posloužit jako zástupný text (pravé tlačítko > Vyplnit zástupným textem) v návrzích, kde tento text použijeme pro lepší představu finálního návrhu.

  • Přizpůsobení rámu (frame fitting)
Pokud chceš přizpůsobit rám grafice uvnitř něj, je zapotřebí dvojitý klik na roh rámu. Nebo zmáčkni Cmd-Opt-C (Mac) / Ctrl-Alt-C (PC).

  • Vkládání více obrázek pomocí Adobe Bridge (multiplace from Bridge)
Sice pro vložení obrázku můžeš použít File>Place, případně přetáhnout požadovaný obrázek na plochu InDesign, je však určitě jednodušší vkládat více obrázků najednou. Otevři Adobe Bridge, vyber si obrázky, které chceš použít ve svém layoutu a zvol File>Place>In InDesign. Tím se automaticky přepneš do InDesign, pomocí kláves se šipkami můžeš procházet obrázky v kurzoru a jednoduše je klepnutím umístit. Pro úpravu můžeš využít Object>Fitting.

  • Aplikování efektu z jednoho objektu na jiný
Podařilo se ti vytvořit skvělý efekt, který bys chtěl aplikovat na další objekty? V tom případě vyber objekt s požadovaným formátováním a potáhni ikonu “FX” z panelu efektů na objekt, na který chceš formátování aplikovat. V případě, že chceš vymazat všechny efekty z objektu, zvol „clear effects“ z Effects okna v paneli nástrojov. 

  • Klávesové zkratky
Přehled všech užitečných klávesových zkratek najdeš zde!

  • Užitečné pluginy
Aquafadas AVE ti usnadní digitální publikování - od návrhu po distribuci obsahu, jeho přizpůsobení různým platformám. Placený plugin Active Tables ti do InDesign přinese Excel, díky PDF2Id zase budeš moci importovat PDF soubory a konvertovat na editovatelný formát.  

Práce v uvedených softwarech je velmi obsáhlá a komplexní, snažili jsme se ti uvést alespoň několik „hacků“ pro zjednodušení a urychlení práce. Pokud bys chtěl přispět nějakými ověřenými triky, poděl se o ně v komentáři!
Zaujalo tě téma grafiky a designu? Na Learn2code jsme pro tebe připravili nabídku online kurzů grafiky, ze kterých si vybereš svůj ušitý na míru.

Katarína Kučáková

Ako čerstvá posila tímu Learn2Code ti budem na blogu prinášať nové články, prevažne zo sveta IT.

Mohlo by tě zajímat

Java 10 a 11 – vybrané programátorské změny
Tipy a triky
22.05.2019
Skillmea

Java 10 a 11 – vybrané programátorské změny

Zajímá tě, jaké změny se udály v Java 10 a 11? Čti článek a vše podstatné se dozvíš. Java 10VarOd verze 10 je dostupná možnost nespecifikovat typy proměnných pro lokální proměnné, pokud je umí kompilátor zjistit z pravé strany. Namísto napsání typu stačí napsat nespecifikovaný typ a to var. var list = new ArrayList<String>(); Kompilátor umí zjistit, jakého typu je dopis a tedy nelze přidávat čísla do dopisu, ale pouze String. var list = new ArrayList<String>(); list.add("Jaro");Var se nebere jako klíčové slovo, ale jako nespecifikovaný typ. Tedy nemůžeme vytvořit třídy s názvem var, ale lze vytvořit metodu s názvem var. //error String return(){ return ""; } //ok String var(){ return ""; }Nová metoda na kolekcíchU kolekcí přibyla metoda copyOf, která zkopíruje jednu kolekci do druhé. List<String> list = List.of("Jaro", "Fero", "Duro"); Set<String> set = Set.copyOf(list); List<String> listCopy = List.copyOf(set); Map<Integer,String> map = Map.of(1,"Jaro",2,"Fero"); Map<Integer,String> map2 = Map.copyOf(map);Java 11Var v lambda výrazechLambda výrazy podporují typ inferenci, což znamená, že pokud používáš proměnnou v lambda výrazu, tak java kompilátor umí zjistit, jakého je typu a nemusíme typ zadefinovat. list.stream() .map(s -> s.toLowerCase()+".") .collect(Collectors.toList());V předchozích verzích jevy jsme nedokázali psát anotace k proměnným uvnitř lambda výrazu, které neměly zadefinovaný typ. Od verze 11 je to možné, brzy – nemusíme nadefinovat specifický typ, stačí napíšeme-li var. list = list.stream() .map((@Notnull var s) -> s.toLowerCase()+".") .collect(Collectors.toList());Jednodušší spuštění programuPokud si napíšeš jednoduchý program a chceš ho spustit v konzoli, tak jej musíš nejprve zkompilovat přes příkaz javac a poté spustit přes příkaz java. Nyní stačí, když rovnou spustíš .java soubor pomocí java příkazu. Stane se to, že se automaticky soubor zkompiluje a spustí. java Main.java java.lang.String metodyVe třídě String přibyly nové metody. isBlank() – vrací true, pokud je řetězec prázdný nebo obsahuje jen bílé znaky lines() – ze Stringu se vrátí stream řádků – pokud stream obsahuje oddělovače řádků java.util.function.Predicate notPředstavme si takový kód: lines.stream() .filter(s -> !s.isBlank())Pomocí Predicate.not vypadá krásnější a čitelnější: list.stream() .filter(Predicate.not(s -> s.isBlank()));S výhodou použití method reference: list.stream() .filter(Predicate.not(String::isBlank));Použijeme-li statický import: list.stream() .filter(not(String::isBlank));Pokud tě zaujal článek a chtěl by ses dozvědět více, tak klikni na moju stránku a přesuň se na to, co tě zajímá. Programování, kurzy, videa zdarma a jiné záležitosti. Klikej na www.jaroslavbeno.cz
Kontingenční tabulky, I.část – Vytvoření kontingenční tabulky
Tipy a triky
29.04.2019
Skillmea

Kontingenční tabulky, I.část – Vytvoření kontingenční tabulky

Kontingenční tabulka – vytvoření, pole kontingenční tabulkyKontingenční tabulky. Stačí zmínit toto slovní spojení a lidé automaticky začínají mít jakousi formu alergické reakce. V některých se dokonce probudí výčitky svědomí: „Měl bych je ovládat, vždyť v životopisu mám uvedenou znalost Excelu na úrovni pokročilý.“ Máme pocit, že se jedná o něco těžkého, ve skutečnosti však kontingenční tabulky vůbec nejsou jaderná fyzika. Pojď se o tom přesvědčit. [I tebe straší kontingenční tabulky?] Jak a kdy se používají?Kontingenční tabulka neboli tzv. pivot table je velmi efektivním nástrojem Excelu. Dokáže sumarizovat a organizovat rozsáhlá data z různých tabulek a databází. Představ si, že dostaneš v práci zadání. Všechny objednávky, které přišly do tvé firmy v rámci roku (což může být klidně několik tisíc) máš roztřídit podle jednotlivých poboček, kategorií nákupu. Zároveň chceš zjistit, kolik jednotlivá pobočka vydělala na jakém produktu, popřípadě vyjádřit procentuální podíl konkrétního produktu na celkovém počtu prodaných produktů. Pár dní by sis nad takovým zadáním trhal vlasy, nebýt kontingenční tabulky. Během pár minut ti umí poskytnout potřebné údaje k analýze a porovnávání dat. Ještě pořád si nezaslouží tvé uznání? Vytvorenie kontingenčnej tabuľky Tak ses k tomu odhodlal. Správně. Ještě před vytvořením tabulky je však třeba si dát pozor na několik věcí: 1. Hlavička tabulky, ze které chceš vytáhnout data musí být kompletně vyplněna, tzn. každý ze sloupců má název    2. Hlavička tabulky nesmí obsahovat sloupce se stejným názvem    3. V případě, že máš součtový řádek pod tabulkou, odděl ho od zbytku tabulky (stačí prázdným řádkem). Vyhneš se tak duplicitnímu sčítání hodnot.    4.Doporučujeme vytvářet kontingenční tabulku na novém listu. Pokud totiž tabulka zasáhne do vstupních dat, natrvalo je smaže. Vstupní údaje sis zkontroloval a už netrpělivě čekáš na to, aby ses mohl pustit do své první kontingenční tabulky. Tak směle! 1. Označ tabulku, případně buňky, ze kterých si přeješ kontingenční tabulku vytvořit[Image] 2. Na kartě Vložit klikni na možnost Kontingenční tabulka[Image] 3. Otevře se nové dialogové okno, kde uvidíš, ze kterých buněk bude kontingenční tabulka vytvořena a možnost umístění novém nebo existujícím archu.Stiskni OK. Voila.[Image]4. Na novém listu se ti vlevo zobrazí jakási prázdná tabulka, vpravo se nachází nástroj kontingenční tabulky[Image] Zbývá už jen získat údaje podle kritérií našeho zadání. K tomu nám poslouží nástroj kontingenční tabulky. Skládá se z 5 částí:  1. Pole kontingenční tabulky - jsou tvořena z názvů sloupců ze zdrojové tabulky.   2. Filtr sestavy - hodnoty, podle kterých chceme kontingenční tabulku filtrovat   3. Jmenovky řádků - hodnoty v tomto poli budou vepsány do řádků   4. Jmenovky sloupců - hodnoty v tomto poli budou vepsány do sloupců   5. Hodnoty – hodnoty v tomto poli jsou číselné, využíváme při nich různé matematické operace Texty například zadává Excel automaticky do řádků. Řekněme, že ti to nevyhovuje. Tehdy stačí jen myší přesunout požadované pole z jedné oblasti do druhé. z Jmenovky řádků do Jmenovky sloupců. Pole si tedy uspořádáš tak, abys získal co nejlepší přehled o údajích k analýze. Potřebuješ si vytisknout kontingenční tabulku?Nejprve ti doporučujeme zvolit si vertikální rozložení, které je vhodnější pro tisk. Svislé rozložení je vhodnější zejména tehdy, nechceš-li, aby tvoje kontingenční tabulka byla rozložena vodorovně na celém listu. Pokud se k tomu ještě přidají pole s hodnotami ve sloupcích, které jsou standardně uspořádány vodorovně, tabulka bude velmi široká. Náš tip: Pokud tiskneš kvůli své práci množství nejen kontingenčních tabulek, v rámci úspory barvy ti doporučujeme kompatibilní náplně do tiskárny. Ty jsou v porovnání s originálními náplněmi levnější, ekologičtější, avšak stále nabízejí 100% kvalitu tisku. ZávěrA právě jsi dospěl do bodu, kdy už dokážeš nejen vytvořit kontingenční tabulku, ale umíš si v ní údaje zorganizovat tak, aby byla analýza a porovnání dat jednodušší. Kontingenční tabulka ti dokáže ušetřit hodiny a hodiny zbytečného filtrování a ty můžeš využít svůj volný čas smysluplněji. Jak, to je na tobě. :)[Image]I komplexní práce s kontingenčními tabulkami je součástí našeho online kurzu Excel pre pokročilé, kde najdeš rozsáhlé tutoriály pro práci s excelovskými funkcemi, makry, formátováním a podobně. Naučíš se s Excelem pracovat jako profík, což bude plusem nejen pro tvé CVčko, ušetří ti určitě spoustu času iv praktickém životě. Navíc na konci kurzu získat od Learn2code certifikát o absolvování kurzu, aby více o tvé úrovni nikdo nepochyboval!
Nejvhodnější software pro editaci videa (část I.)
Tipy a triky
17.04.2019
Katarína Kučáková

Nejvhodnější software pro editaci videa (část I.)

Víme, že v nabídce dostupných softwarů je někdy obtížné se orientovat a vybrat si ten, který bude našim potřebám vyhovovat nejvíce. Toto dilema neobchází ani téma editování videí. V článku ti proto představíme 3 programy, ze kterých si budeš umět vybrat i jako odhodlaný začátečník. Které to jsou? Premiere Pro CC Premiere Pro z dílny Adobe je zřejmě nejpoužívanějším softwarem používaným pro střih a editaci videí. Pod střechou Premiere Pro prošly takové filmové blockbustery jako Deadpool, Avatar nebo Gone Girl. Je určen pro současné a budoucí profesionály, náročné youtubery a pod. To ovšem nemusí odradit ani nezkušené editory. Pokud jsi začátečník, zřejmě se ti bude zdát používání Premiere Pro dost náročné, obrň se však trpělivostí k překonání těžkých začátků a nebudeš se ho chtít vzdát. Možná ale přece. Důvodem je vyšší cena, software si totiž můžeš koupit jen formou předplatného na časově omezené období, než jsme zvyklí u všech Adobe dětí. V rámci ročního plánu si tak Premiere Pro pořídíš za 23.99 Eur/měsíčně. Výhodou je neustálá aktualizace softwaru, příliš drahé to však bude pro rekreačního uživatele Premiere Pro. A v čem je Premiere Pro tak výjimečný? Adobe Premiere Pro je dostupný ve verzích pro Windows a Mac OS X, obrovskou výhodou je jeho možné propojení s Adobe sourozenci, kterými jsou např. Photoshop, After Effects nebo Audition sound editor. Flexibilní timeline umožňuje práci na různých elementech videa, jako jsou vrstvy, zvuk, text a obraz, což oceníte při komplexnějších nebo týmových projektech. Díky preciznímu color gradingu budeš umět přivést svá „syrová“ videa k životu použitím barev, včetně kalibrace bílé barvy a nastavení jasu pro různé světelné podmínky. Software navíc inteligentně analyzuje barvy vybraných klipů a aplikuje na ty požadované. Potěší tě nekonečné možnosti animací, Premiere Pro nezapomíná ani na kvalitní funkce pro zpracování zvuku. Exportování souborů se může u Premiere Pro jevit jako zdlouhavější, export videí však umíš přizpůsobit tomu, zda je určen pro mobilní obrazovky nebo plátna kin. Pokud tedy znáš svého diváka, budeš umět optimalizovat videa jako nikdy předtím.[Image] Adobe Premiere Rush Uživatele sociálních sítí určitě nadchne nová aplikace pro střih a úpravu videa, kterou je Adobe Premiere Rush. Tato appka výrazně usnadňuje přechod od snímání k editaci videí a jejich sdílení na sociálních sítích. Videa v něm upravíš jednoduše na jakémkoli zařízení, svůj projekt můžeš například začít stříhat v mobilu a dokončit na počítači. Adobe Rush poskytuje základní možnosti pro úpravu zvuku a obrazu, náročným uživatelům však postrádají pokročilejší funkce. Přesto se jedná o revoluční appku, ve které přeměníš svá amatérská videa na vizuální a zvukový zážitek. A to kdekoli. Úžasný nástroj pro generaci youtuberů, vloggerů nebo prostě lidí, kteří chtějí udělat hezká videa, ale nemají čas učit se náročné editovací programy. Všechny podstatné nástroje pro střih a editaci videí totiž Adobe zabalil do jedné appky. Jelikož se jedná produkt z rodiny Adobe, uživatel musí počítat s předplatným. Měsíčně tě appka vyjde na 11,99 Eur, možností je vyzkoušet si bezplatně Premiere Rush CC Starter Plan s neomezenou funkčností na neomezeném množství projektů, exportovat ti však dovolí maximálně tři z nich.[Image] Final Cut Pro X Dalším z kvalitních střihačských softwarů je Final Cut Pro. Ten je ovšem dostupný pouze pro Mac zařízení, což okamžitě eliminuje velkou část potenciálních userů. Pokud si ale uživatelem jablíčkového zařízení, Final Cut Pro je tím ideálním softwarem. Jedná se o rychlý (a zřejmě i nejrychlejší) a intuitivní software, který bude vyhovovat všem tvým editorským potřebám. Velkou výhodou Final Cut je jednorázová platba za jeho užívání, nemusíš tak platit „výpalné“ jako u Adobe produktů. Uživatelské rozhraní Final Cut je nastaveno způsobem dávajícím smysl i uživateli, který software otevřel poprvé. Možnosti úprav jsou v logickém pořadí a konkrétní nástroj tak budeš umět najít, aniž bys zuřivě klikal na nesprávné nástroje ve snaze najít ten požadovaný. Vytvoříš v něm i složité animace, zvukové a vizuální efekty a nabízí snadný přístup k pluginům. Na Final Cut budeš milovat jeho jednoduchý a přehledný design a inovativní časovou osu, která zajišťuje synchronizaci mezi jednotlivými stopami. Silnou stránkou softwaru je úprava zvuku. Při importování souborů máš možnost náhledu videí, čímž se vyhneš zdlouhavému nahrávání souborů, které vlastně ani nepotřebuješ. Bezproblémový je i export a renderování, nahrávání souborů. sociální sítě se děje v reálném čase, nemusíš tak čekat na exportování souboru, jeho uložení do počítače a opětovné nahrávání.[Image] Závěr Tak jak určit vítěze tohoto battle? Univerzální odpověď neexistuje, záviset to bude na tvých editorských potřebách, zkušenostech, profesionálním využití a podobně. Všechny důležité otázky jsou zodpovězeny, výběr je tedy jen na tobě! Learn2Code má pro tebe i nabídku online kurzů k uvedeným editorům, abys uměl z kteréhokoli z nich vytěžit maximum: Pokud chceš být profi user, pro kterého bude editování videí víc, než jen hobby, klikni na: https://skillmea.sk/kurzy/movie-maker-adobe-premiere-pro Ak vlastníš Mac a hľadáš kvalitný a cenovo dostupný editor,nájdeš sa tu:  https://skillmea.sk/kurzy/final-cut-pro-x Ak si vlogger,youtuber a chceš rýchly a jednoduchý editovací nástroj, toto je pre teba:  https://skillmea.sk/kurzy/adobe-premiere-rush V pokračovaní sa pozrieme na ďalšie z rady video editorov, ako sú Adobe After effects, DaVinci resolve, Sony Vegas a iné.. 

Nezmeškej info o nových kurzech a speciálních nabídkách