Zpět na blog
Události

Summer Code Camp 2015 - jak jsme to viděli my

Skillmea
14.07.2015
3 minuty čtení
Summer Code Camp 2015 - jak jsme to viděli my
V pondělí ráno 6. července Slovensko ovládly tropické teploty, lidé odpadávali od tepla a my jsme se chystali na letošní Summer Code Camp pro děti v  Digipointu , v nákupním středisku Polus City Center. Byli jsme plní očekávání a velmi jsme se těšili, když začaly přicházet první děti s rodiči.
Summer Code Camp 2015
Původně bylo naplánováno programování v herním vývojářském nástroji Unity, nicméně některé počítače s touto volbou nesouhlasily, a my jsme museli pokračovat s plánem B, tedy s programováním ve Scratchi. Cíl naprogramovat hru na styl Flappy Bird jsme však nezměnili :)


První hodiny
rychle uběhly a po vydatném obědě jsme vyrazili směrem do Petržalky, kde byla naší cílovou destinací známá vývojářská firma  Pixel Federation . Měli jsme příjemnou přednášku o game designu, o tom, jak probíhá celý proces vytváření počítačových her. Děti byly nadšené, o čemž svědčí i to, že během diskuse byla každá ruka vysoko ve vzduchu, kluci museli čelit nekonečnému množství otázek. Netřeba se ani divit, že po exkurzi v celé firmě by skoro každý chtěl v budoucnu pracovat pro Pixel Federation.

Děti během "vyučování" v letním táboře
Druhý den po obědě jsme si to namířili do Mlýnské Doliny na Fakultu informatiky a informačních technologií. Tam nás čekala přednáška ve  FabLab -o tom, jak funguje 3D tisk, laserová řezačka a plotr. Nad našimi hlavami létaly i drony. Děti se (společně s námi :P) nestačily divit, co vše lze v dnešní době vytvořit, kam se technologie dostaly za poslední roky.
Poslední den se nesl v duchu testování. Děti jsme rozdělili do dvou skupin a cílem bylo v týmu vytvořit jednu bludiskovou hru s určitými parametry. Výherce čekala sladká odměna, měli obrovskou motivaci. Po asi 40 minutách se ozvala první skupina s hotovou hrou. Samozřejmě ani poražení nezůstali bez odměny
Děti dostaly také certifikát
Děti dostaly certifikát o úspěšném absolvování celého tábora , jsme pyšní na každého, protože tvrdě pracovali, všichni byli velmi šikovní. Můžeme tedy konstatovat, že učit se programovat se dá is úsměvem a že nikdy není dost brzy začít s programováním. Věříme, že děti si odnesly cenné znalosti a budou mít krásné vzpomínky na tyto tři dny. My se už teď moc těšíme na následující Summer Code Camp! Příjemné léto všem a nezapomeňte, že Learn2Code je fajn!
Skillmea
🥇 Sme jednotka v online vzdelávaní na Slovensku.
Na našom webe nájdeš viac ako 300 rôznych videokurzov z oblastí ako programovanie, tvorba hier, testovanie softwaru, grafika, UX dizajn, online marketing, MS Office a pod. 
Vyber si kurz, ktorý ťa posunie vpred ⏩

Mohlo by tě zajímat

Skvělé hry a zážitky z letošního Code Campu
Události
14.07.2014
Skillmea

Skvělé hry a zážitky z letošního Code Campu

Po velmi povedeném loňském premiérovém Code Campu jsme i letos zorganizovali letní programátorský tábor. I letos jsme se na Summer Code Campu podívali na zoubky game designu a vytvořili jsme velmi pěkné 2D hry ve stylu Flappy Bird . A nejen tak v čemkoli, ale v profi developerském nástroji Unity3D . A používali jsme JavaScript. Ano, kluci ve věku 11 - 15 let psali vlastní skripty. [Image] Kvíz úvodem Summer Code Campu Ale pěkně po pořádku. Nejdříve vše odstartovali naši kamarádi z Pixel Federation , kteří mladým nadějným game developerům ukázali, na co všechno je třeba při vymýšlení hry myslet. Veronika, Zuzka a Gabo připravili super prezentaci a na závěr představili jejich vlastní hru, kterou si nadějní developeři i vyzkoušeli. [Image] Taneční hra pro děti Potom jsme již spustili aplikaci Unity3D a začali developovat hru. Nejprve přidání pozadí, pak postavičky a že postavička má mít prvky fyziky - konkrétně rigidbody. Spuštění hry a hlavní hrdina padne působením gravitace. Hurá, první výsledek je na světě. Následuje těžší část - jak dosáhnout, aby hlavní hrdina po stisku některé klávesy skákal? Ano, JavaScriptem. Píšeme první řádek kódu. Funguje to. Po stisknutí mezerníku Flappy Fish poskakuje na obrazovce. [Image] Programování her v plném proudu Instruktor Majo dává rychlou lekci základů JavaScriptu, při dalším vývoji hry jej určitě budeme potřebovat. Postupně tedy přidáváme překážky a jejich pohyb, opětovné spuštění hry při kontaktu hrdiny s překážkou. Náhodné generování překážek je tvrdší oříšek, ale poradili jsme si. Začíná se to podobat na hru Flappy Bird. Super! Ještě doprogramujeme skóre, hru vylepšíme hudbou a zvukovými efekty a po 3 dnech si naši hru můžeme vyexportovat a zahrát online. Hry si můžete zahrát i vy (ovládání mezerníkem, na začátku klikněte kurzorem do hry, je třeba mít nainstalován Unity Web Player ): HRY ÚČASTNÍKŮ UŽ NEJSOU DOSTUPNÉ: Borisova hra Rišova hra Samova hra Tadeášova hra Edova hra Matějova hra Jakubova hra Adamova hra Matějova hra Peťova hra Jasně, že jsme 3 dny jen neprogramovali. Hledali jsme poklad ve Starém městě. A našli jsme ho v jedné cukrárně na Hviezdoslavově náměstí. V muzeu výpočetní techniky jsme na vlastní oči spatřili první slovenský počítač a spoustu dalších zajímavých mašinek. Závěr byl totálně gamerský. V laser tag aréně jsme otestovali nejen svou přesnou mušku, ale také taktické myšlení. [Image] Gamerský závěr Summer Code Campu Na závěr chceme poděkovat instruktorovi Mariánovi za perfektně zvládnuté 3 dny, Zuzce za pomoc s realizací a nápady, ale hlavně všem dětem. Děkujeme také kreativnímu prostoru za poskytnutí prostor a společnosti Pixel Federation za jejich inspirativní přednášku. Už teď se těšíme na další ročník Summer Code Campu. Uděláme vše pro to, aby byl ještě lepší než tento poslední.
2 Days Away From Keyboard
Události
12.03.2014
Skillmea

2 Days Away From Keyboard

Po roce tým Learn2Code opět zavítal na Profesia Days (5.-6. březen 2014), tentokrát jsme byli odbornými partnery nové speciální IT sekce s názvem iTswarm: 2 Days Away From Keyboard. Oba dny byly naplněny odbornými přednáškami na hlavním pódiu. Témata jako WordPress, Google Developer Group nebo agilní techniky si našli mnoho příznivců. Nechyběla ani zábava v podobě Xbox Kinect a videoher, představení Google Glass, které si mohli návštěvníci i živě vyzkoušet. Štefan z Learn2Code na hlavním pódiu představil framework Ruby on Rails a proč je dobré dělat weby právě v něm. Zjevně měl úspěch, protože následující workshop, během kterého se uskutečnila praktická ukázka vytvoření jednoduché webové aplikace s pomocí tohoto frameworku, byl pořádně naplněn během obou dnů. Další fotky nejen z tohoto workshopu si můžete prohlédnout v naší galérii.[Image] Workshop na téma Writing Testable Code jsme připravili spolu s  Vacuum Labs. Bolo veľmi užitočné a zaujímavé vypočuť si o kategorizácii testov a automatickom testovaní a tiež prečo je dobré testovať a čo má a čo nemá robiť dobrý test. Bylo velmi užitečné a zajímavé vyslechnout si o kategorizaci testů a automatickém testování a také proč je dobré testovat a co má a co nemá dělat dobrý test. Účast na Profesia Days jsme brali také jako příležitost odprezentovat v IT komunitě sérii připravovaných workshopů na různá pokročilá témata (např. NoSQL databáze, vývoj velkých webových aplikací v JavaScriptu, vývoj enterprise aplikací v Google Web Toolkit, Ruby on Rails a Java workshopy). Zaujaly vás tato témata nebo máte zájem o další? Dejte nám prosím vědět vyplněním jednoduchého webového formuláře nebo nám napište mail.[Image] Na závěr bychom chtěli poděkovat portálu  Profesia.sk za možnost účastnit se tohoto skvělého veletrhu, byly to super strávené 2 dny a už teď se těšíme na příští ročník ;)
Rails Girls přijeli do Bratislavy
Události
06.09.2013
Marián Kristeľ

Rails Girls přijeli do Bratislavy

30.-31. srpna se v prostorách bratislavského co-workingového centra  The Spot  uskutečnil workshop pro dívky Rails Girls, na kterém se učí základům programování.[Image] Co je Rails Girls?Rails Girls je unikátní koncept vzdělávání, který seznamuje dívky a ženy s programováním pod dohledem mentora v programovacím jazyce Ruby a jeho frameworku Ruby on Rails . Cílem workshopu je změnit pohled účastnic na technologie a motivovat k jejich aktivnímu používání.  Jayzk Ruby byl zvolen proto, že se poměrně rychle učí a nemusí se při něm řešit mnoho technických věcí. Ruby on Rails je jedním z nejpřístupnějších webových frameworků, staví na ověřených principech a usnadňuje tvorbu webových aplikací. Kolem Ruby a Ruby on Rails se navíc sdružuje mimořádně silná komunita, která podpořila i bratislavský workshop. Téměř 50 dívek, které se workshopu zúčastnilo, mentorovali programátoři z vídeňského meetupu vienna.rb , z bratislavské rubyslavy , ale přišli i mentoři z Česka a Německa. Všichni cestovali několik desítek až stovek kilometrů a obětovali svůj volný čas, aby předali své znalosti dál, za což jim patří velký dík. ProgramAkce trvala 2 dny a dívky se pod vedením mentorů pustily do vývoje aplikace na třídění nápadů (Idea app). Začali jsme už v pátek podvečer prezentací programu, představením mentorů a sponzorů. Následovala installation party, během které mentoři připravili všechny notebooky na sobotní programování. Jak jsme očekávali, nebylo to úplně bez komplikací, problémy byly se všemi operačními systémy. Hlavní program začal v sobotu, začali jsme v 9:00 ráno při snídani, během které byly ještě vyinstalovány poslední laptopy a mohlo se jít na workshopování. Celé to začalo Dušanovou prezentací zaměřenou na porozumění fungování webových aplikací ve stylu bentobox. Po něm vystoupil Pavel , který vyprávěl o aplikaci, kterou dívky během dne vytvoří a zároveň proč si on vybral Ruby on Rails. Následně se dívek rozdělených do přibližně 4-členných týmů ujali mentoři a začalo se s programováním aplikace podle tutoriálu. Týmy si procházely tutoriály, tvořily webovou aplikaci a modifikovaly ji podle svých představ.  Po obědě byly na programu lightning talks našich coahů. Začali jsme velmi příjemným skype pozdravem z New Yorku od zakladatelky Rails Girls Lindy Liukas , která řekla mnoho inspirativních myšlenek, prozradila své zkušenosti s programováním a také to, jak vznikla mezinárodní iniciativa Rails Girls. Inspirací pro dívky byly i mentorky z Rakouska, Floor a Laura , které začaly s programováním před rokem, resp. před půl rokem av současnosti již pracují na reálných projektech. Floor se dokonce účastní mnoha webdeveloperských konferencí jako speaker. Floor a Laura ukázaly tipy a triky pro práci s terminálem. Tony v další prezentaci předvedl možnosti využití GitHubu, který se stal sociální sítí pro programátory. Prezentace zakončila Anna z JetBrains, která se podělila o svou zkušenost ženy jako programátorky.[Image] Opět následovalo programování aplikace a její rozšiřování, upravování CSS, přidávání autentifikace či komentářů. Energii jsme si dobíjeli sladkostmi, velký červený dort ve tvaru srdce byl příjemným bonusem;) Networking a výměna zkušeností po ukončení vývoje aplikace probíhaly nejen ve Spotu, ale později iv restauraci Pulitzer, kam jsme zamířili uzavřít první Rails Girls workshop v Bratislavě. Chceme poděkovat všem sponzorům ( Websupport, Sygic, GitHub, JetBrains, Subteca, Google Slovensko, Martinus.sk, Robime.it ), kteří takto podpořili IT komunitu a bez kterých bychom neuměli tuto akci zrealizovat. Velice děkujeme i všem mentorům za fantastickou práci, kterou odvedli a také za rady a tipy nám organizátorům. V neposlední řadě děkujeme dívkám (a 3 chlapcům:)), doufáme, že toto nebyla jejich poslední zkušenost s programováním a budou pokračovat dále s psaním kódu. Těšíme se na další společné akce a do té doby vám přejeme spoustu zábavy při programování. PS: Kdo chce vidět fotky, stačí klik sem .[Image]

Nezmeškej info o nových kurzech a speciálních nabídkách