Zpět na blog
Rozhovory

Představujeme Romana - lektora UX / UI kurzu

Skillmea
26.05.2018
9 minut čtení
Představujeme Romana - lektora UX / UI kurzu
Roman Pittner je super týpek. Momentále žije v Praze a pokud by měl vizitky, má na nich napsané „Product designer“. Momentálně pracuje pro startup Angelcam, další vlastní rozjíždí. Dříve přibližně 4 roky pracoval v reklamě pro Triad a dříve mnoho let jako freelancer. Ve freelancování odnedávna pokračuje a pracuje jak pro různé individuální klienty, tak pro velké Silicon Valley cool startupy.

Co se týče UX, testování a různých design principů, má na to možná trochu jiný náhled než většina ostatních designérů – Roman totiž za sebou má komplet 5 letou psychologii. Jeho portfolio najdeš zde .
Roman Pittner - UX/UI designér
A teď čti parádní rozhovor s Romanem, lektorem online kurzu Design pro obrazovky : úvod do UX a UI.

Na začátek nejprve začněme tvou prací. Co přesně děláš?

Moje poslední oficiální pozice se jmenovala Product Designer. To znamená, že kromě samotného kreslení appek a webů dělám nějaké věci předtím i poté. Snažím se zjistit, kdo jsou zákazníci pro daný produkt, jaké mají problémy a potřeby. A svá řešení pak testuji a ověřuji jejich účinnost.

Na jakých projektech jsi pracoval?

Pomáhám (snažím se pomáhat) firmám v rozběhu. Často se nazývají také startupy, ale na to slovo jsem trochu alergický :) Každopádně, je to rozmanité: od cloudové bezpečnostní platformy po aplikaci pro učitele a jejich žáky. Pár let jsem strávil iv reklamce. Do toho mám nějaké své projekty v různém stadiu rozkladu; například cestovního průvodce Prahou.

A jak jsi k designování a UX/UI vůbec dostal?

Na střední jsem si začal hrát s Photoshopem a na výšce jsem zjistil, že existuje něco jako webový design a že se v tom Photoshopu dá dělat, tak jsem to zkusil. Potom střih do období cca 5 let později, přišel jsem na to, že grafika samotná mě nebaví. Že udělat „pěknou“ věc mi nestačí a to, co mě reálně zajímá je, komu moje práce pomůže. Tady jsem měl dost štěstí na nadřízené (pozdravuji Peťu, Marka a Jara), kteří mi umožnili svou kariéru stočit trochu jiným směrem - k UX a následně produktovému designu. Dnes mám nejlepší job na světě.

Proč ses rozhodl dělat lektora v Learn2Code?

Celá ta léta co se učím design, si dělám kadejaké poznámky na kadejaká místa. Nebo nedělám a držím to jen někde v hlavě. Chtěl jsem to prostě zkonsolidovat, dát tomu všemu formu. Druhá věc je, že když chceš něco vysvětlit druhému člověku, musíš si utřídit myšlenky a hlavně se sám doučit spoustu detailů. Třetí věc je, že se rád nenudím a chtěl jsem zkusit novou věc. A poslední důvod je, že je dobré mít něco podobného v CV-čku.

Kde bereš inspiraci pro svou práci? Máš nějaké tipy, které zaručeně fungují?

Jasné. Roky praxe :) To je můj zaručený tip. Ne vážně, myslím, že jediný rozdíl mezi „juniorním“ a „seniorním“ designérem je ten, že senior dělá věci rychleji a kvalitněji, protože když něco navrhuje, nemusí zkusit 100 verzí, ale pouze 10. Těch zbývajících 90 si totiž odžil v průběhu let.

Inspiraci máš v kapse. Mnohdy prostě otevřu telefon a podívám se, jak jsou řešeny appky. Minule jsem dělal ovládání pro bezpečnostní kamery a použil jsem řešení z Budíku, defaultní appky v iOS.

Je v této oblasti designu třeba sledovat aktuální trendy a inovace? Jak jsi na tom ty?

Tak jako v každém jiném oboru, chceš-li se posouvat, musíš se stále učit. Já střídavě sleduji různé magazíny a blogy (např. oficiální blogy designových divizí firem jako Google nebo Dropbox) a snažím se najít čas i na video kurzy. V poslední době se zaměřuji na Javascript a programování jako takové.
Angelcam - ukázka z portfolia

Co tě nejvíc baví na tvé práci? Máš nějaký oblíbený task, který děláš nejraději?

Mám takovou teorii, že práce, která člověka bude bavit, by se nějak měla vztahovat k tomu, co dělal rád v dětství, když si hrál. Alespoň u mě to sedí. Já jsem chtěl být vynálezce. A teď tak trochu jsem. Technologické odvětví obecně je podle mě fascinující. Pomocí designu a programování se dá vyrobit prakticky cokoli, dokážeš vyřešit problémy, nebo naplnit potřeby lidí.

A nejvíc mě baví ten moment, kdy po x pokusech konečně přijdu na to, jak vyřešit nějaký designový problém. Například, jakým způsobem se má otevřít navigace, nebo co :)
 

V čem vidíš výhodu své práce? Je v něčem výhodnější než jiná zaměstnání?

Ne. Design je povolání nebo zaměstnání jako každé jiné. Někoho to bude naplňovat, jiného ne. A když už jsi zařazen ve správné kariéře, nejdůležitější věc je najít dobrý kolektiv, jehož součástí budeš. Já osobně jsem na tohle měl, až na individuální výjimky, zatím štěstí.

Co bys poradil všem, kdo nemají žádné zkušenosti s designem a grafikou, ale chtěli by začít?

Vygoogli si „Figma“ nebo „Invision Studio“. To jsou schopny designové nástroje, které jsou zdarma. Trochu se v tom pohrab, zjisti, co to dokáže, podívej se na nějakou dokumentaci a tutoriály. To najdeš na jejich stránkách.

Krok dva je najít jakýkoli web nebo aplikaci, která se ti líbí a zkusit ji v designovém programu nakreslit.

Toto zopakuj několikrát a potom se můžeš pustit do svých prvních projektů. Normálně se někomu nabídni (škola, sportovní klub, kamarádova firma), že jim zdarma vyrobíš grafiku webu, appky nebo byť jen plakátu.

Postupně si takhle budeš budovat portfolio. Hodně věcí nebudeš vědět a nepůjdou snadno. To je dobrá příležitost k dalšímu googlení a učení se nových věcí.

Po pár měsících budeš připraven najít si opravdové zakázky nebo třeba full-time job na juniorní pozici.

Hej a tajný tip: pokud tě to jen trochu zajímá, uč se zároveň kódovat ( HTML, CSS ) a programovat ( JavaScript ). Extrémním způsobem ti to později pomůže.

Jaké máš plány do budoucna?

Chci se stát produktovým designérem v Google. Tečka.

Pokud nevyjde Google, mám v záloze několik dalších velkých tech firem se sympatickým produktem a miliony uživatelů. Zajímají mě hlavně produkty využívající počítačové učení, formy umělé inteligence nebo rozšířenou realitu.

V nejbližší době mě tedy čeká hodně učení, hodně úklidu a poctivé sestavování portfolia.

Tato moje snaha trvá už přibližně rok, zatím jsem 3x přistál fejsem na beton a vypadl v následných kolech pohovorů. Snad jsem se poučil, a tedy se podle toho teď plánuji zařídit a zkusit to znovu.

Takže držte palce :)

Krátký odkaz všem čtenářům na závěr

Nikdy se nepřestaň učit a počítaj s tím, že se ti věci napoprvé ani podruhé nepodaří. A že je to tak v pořádku. To, že k dosažení úspěchu (ať je to pro tebe cokoliv) třeba hlavně potit krev, není žádné klišé; všechny kurzy, knihy, články a přednášky jsou jen pomůcky, snažit se musíš hlavně ty sám.

Je to dost hluboké? :)

PS Pokud by ses chtěl ohledně designově grafických věcí zeptat, napiš mi do diskuse pod kurzem na Learn2Code . Pokud budu vědět, rád odpovím něco moudré.

Čau.
Skillmea
🥇 Sme jednotka v online vzdelávaní na Slovensku.
Na našom webe nájdeš viac ako 300 rôznych videokurzov z oblastí ako programovanie, tvorba hier, testovanie softwaru, grafika, UX dizajn, online marketing, MS Office a pod. 
Vyber si kurz, ktorý ťa posunie vpred ⏩

Mohlo by tě zajímat

Představujeme nové lektory Tomáše a Samuela
Rozhovory
01.03.2018
Skillmea

Představujeme nové lektory Tomáše a Samuela

Tomáš Sokol a Samuel Švolík jsou kolegové z digitální egentury ecake. Oba jsou PPCčkáři jako lusk, a proto jsme s nimi připravili online kurz na reklamní systém Google AdWords. Kluky jsme vyzpovídali, můžeš se tedy dozvědět více o nich, o tom, jak začínali a jaké jsou jejich rady pro začínající online marketéry. Ahojte Tomáš a Samuel, vítáme vás u nás, v Learn2Code. Jste našimi novými lektory, tak se nám na začátek představte.Tomáš Sokol (TS) Ahoj :) Kromě toho, že nejbližším povoláním bude manžel, vnímám se jako pozitivistu, umírněného workoholika, cestovatele, věčného studenta, marketéra, jednou i tanečníka latino, karatisty, zen-buddhisty, jogína a preferenčního vegetariána Samuel Švolík (S.Š.) Ahojte, pokud byste mě chtěli potkat, doporučuji lesy, louky a háje. Jinak jsem občas příliš realista, často příliš sluníčkář, nastupující workoholik a asi nejméně kvalifikovaný magistr matematiky. Oh, a v létě nesmí chybět dětský letní tábor, kde už více než 10 let dělám vedoucího. Doporučuji - indiáni.cz  Kde nyní pracujete? Představte se nám i po pracovní stránce.TS Momentálně šéfuji oddělení accountů v digitální agentuře ecake, sro , kde jsem původně i začínal jako junior PPC specialista. Postupně jsem začal více řešit byznys stránku věci a přešel jsem blíže do kontaktu s klienty. Jelikož jsem si za tu dobu udělal velký přehled o všem, co je v online světě, bylo to velkou výhodou při komunikaci s klienty a dosud z toho čerpám. S.Š. V této chvíli se pohybuji hlavně v online agentuře ecake sro , snažím se být online specialistou s co nejširším záběrem. Začínal jsem jako PPC stážista, teď jsem teamleader našeho skromného PPC týmu. Kromě toho ve volném čase konzultuji se všemi kamarády jejich projekty, ať už jde o luxusní handmade kabelky, dětské tábory, blog Elona Muska nebo milion dalších… měl bych si možná trochu vydechnout. [Image] Co se vám na vaší práci líbí nejvíc?TS Je toho víc. Dynamické prostředí, nové technologie, skvělé neformální prostředí, spousta humoru a zajímavých projektů. Hlavně mě baví, že je zde spousta prostoru pro realizaci a kreativitu. S.Š. Neformálnost, kreativita, strategické plánování, možnost realizace někdy fakt šílených nápadů. Rovněž je fajn, že všechno, co dělám, umím podložit čísly.  U nás jste lektory online kurzu Google AdWords. Jak jste se k tomuto dostali?TS Bavilo mě vždy vystupovat před lidmi a sdílet know-how. Začal jsem chodit na konference, přednášky a pod. Přirozeně jsem se tak dostal i ke kurzům, které jsem původně znal z uživatelské strany jako samouk :) S.Š. Upřímně? Náhodou. Souhlasil jsem ale hlavně z důvodu, že mě vždycky bavilo učit. Co všechno může dát zmiňovaný online kurz tomu, kdo se rozhodne jej absolvovat?TS Určitě mu dá přehled o tom všem, co se v AdWords nachází, dostane se do obrazu, co všechno může s AdWords dělat a dostane ho to na správnou dráhu, chce-li dále pokračovat v kariéře tímto směrem. Jak byste popsali PPC kampaně na Slovensku? Je to rozdílné například ve srovnání se zahraničím?TS Na Slovensku vidím, že každým rokem značně přibývá reklam ve vyhledávání, což odráží rostoucí online trh a to, že přibývá i online specialistů, kteří tomu rozumějí. Texty jsou mnohem bohatší, smysluplnější, ale stále je vidět, že se v dostatečné míře nevyužívají všechna rozšíření, která AdWords nabízí. Jelikož nemáme Google Shopping a některé další produkty, máme omezenější výběr toho, co dokážeme do reklamy pustit. Oproti zahraničí směrem na západ máme stále nižší ceny za proklik a právě naopak, často když jedeme směrem na východ, vidíme tam ceny nižší. Ještě stále můžeme využít některých oblastí, kde konkurence není tak vysoká a dá se prorazit. [Image] Tomáš s kolegy z agentury ecake Sledujete také konkurenci, aktuální trendy, inovace? Jak jste na tom?TS Sledujeme vše, abychom se udrželi v byznysu a dokázali klientům vždy nabízet nejlepší řešení na trhu. Myslím, že by to mělo být automatické u každého, kdo chce v tomto byznysu působit. S.Š. Bez toho by byznys moc nešel :D Podle mého názoru jsme na tom nadprůměrně dobře ;) Dnes je hodně pracovních nabídek v této oblasti a pravděpodobně už každá firma potřebuje odborníka na PPC kampaně. Vnímáte to tak i vy?TS PPC specialista se na Slovensku stává nedostatkovým artiklem. Hledáme je do agentur či do firem. V zásadě nyní platí, že nejlepšího si vychováte sami a zatím je úroveň stále nízká na to, co trh potřebuje, když někdo opustí školu. S.Š. Bojím se, že toto se časem změní. Přece jen na Slovensku je momentálně několik stovek digitálních agentur.  Je tato práce dobře zaplacena? :)TS V porovnání s průměrem na Slovensku si myslím, že ano. Plus, když si k tomu vezmete nějaké ty „side joby“, dá se žít :) S.Š. Ano také. Otevírá dost možností na výdělek pomimo ;) Na druhé straně komunita PPCčkářů velmi rychle roste. Například i na Facebooku denně přibývají pracovní nabídky na různé online marketingové pozice. Je podle tebe dost kvalifikovaných lidí právě na tyto pozice?TS Jak jsem zmiňoval výše, právě mám pocit, že není dost kvalifikovaných lidí na tyto pozice. Plus do budoucna nebude stačit ovládat jen slovenské PPCčko, ale je třeba se orientovat i na zahraničních trzích. Jaké jsou nejčastější chyby při práci PPC specialisty?TS To je velmi individuální. Řekl bych, že se ještě málo dělá s automatizací práce + workflow práce, kde lze mnohým chybám předejít tím, že si dobře nastavím monitoring, reporting a frekvenci kontrol účtů. Chce to mít dobrý systém práce, pak těch chyb nebude moc :) S.Š. Když si myslí, že má pravdu a že jsi pořádně zkontroloval všechna nastavení. Vždy se najde něco, co lze přehlédnout.  Ptá se vás například vaši přátelé na to, jak by si měli co nejefektivněji nastavit své kampaně? Dáváte jim rady?TS Vždy, když se vzpomene, že dělám v agentuře :) V duchu „třeba si pomáhat“ vždy něco poradím, když však už někdo chce pravidelnou péči o účet, vždy to zabere několik hodin času, a to má svou hodnotu, takže je na místě poskytnout protihodnotu (nemusí to být jen eura :P ) Ono je to io odpovědnosti, že dělám s reálnými penězi někoho. Doporučuji často, že je lepší si to dát profi nastavit, neboť v AdWords lze opravdu i utratit dost peněz za nerelevantní výsledky. S.Š. Nonstop. Už mě to přestává bavit.  Co byste poradili všem, kteří nemají žádné zkušenosti s PPC kampaněmi nebo online marketingem, ale chtěli by nějak začít?TS Určitě to, aby si nejprve prohlédli online kurz AdWords , studovali pomocné materiály a nebáli se experimentovat. Ideální je získat si takový, řekněme osobní pocit zodpovědnosti vůči penězům. Buď si začít dělat nějaký vlastní mini projekt nebo pomoci někomu blízkému, aby člověk měl reálnou zkušenost s tím, jaká je cena reklamy na internetu a získala snahu dostat co nejvíce z daného budgetu. S.Š. Konzultace s někým. Možná společnost dotyčného vůbec nepotřebuje online reklamu, jen slyšel, že je to trendy a zapotřebí. Jinak jednoznačně nedělat to bez přejetí si kurzem . Pokud člověk nezná všechny triky Googlu, jak z nás vytáhnout peníze, může na tom dost předělat.  Kluci a ještě prozraďte vaše plány do budoucnosti.TS Mým nejbližším plánem je udělat tak dobrou kampaň, že s ní vyhrajeme v soutěži :) S.Š. Rozjet nějakou značku :) Jakoukoli! Co nejdříve :D  Díky za rozhovor a těšíme se, že s vaším kurzem vychováváte nové PPC specialisty a machry na Google AdWords.
Rozhovor s riaditeľom strednej školy, ktorá otvára nový IT odbor
Rozhovory
05.12.2017
Skillmea

Rozhovor s riaditeľom strednej školy, ktorá otvára nový IT odbor

Pan Mgr. Tomáš Milata vystudoval kombinaci Slovenský jazyk a literatura - dějepis na Univerzitě Mateje Bela v Banské Bystrici. Krátce působil jako dramaturg v Loutkovém divadle na Rázcestí, učit začal na základní škole v Mutném na Oravě. 10 let působil jako učitel na státní Obchodní akademii v Žilině a od roku 2005 pracuje na Soukromé střední odborné škole Pro scholaris (do roku 1. 9. 2017 Soukromá obchodní akademie ) jako ředitel. Od roku 2013 je zároveň jednatelem OZ Pro scholaris - zřizovatele školy. S tímto velmi zajímavým člověkem vám dnes přinášíme rozhovor, protože pochopil, že bez IT a technických dovedností se příští generace již neobejdou a od nového školního roku otevírá na škole nový studijní obor Informační systémy a služby.[Tomáš Milata - ředitel SOAZA] Jak byste představili svou školu studentům, kteří ji neznají?Jsme nejstarší soukromá střední škola v Žilině. Pro scholaris znamená „pro studenty“. V naší škole to znamená, že všechny aktivity musí směřovat k tomu, aby se studentovi studovalo snáze a aby zároveň dosahoval co nejlepších výsledků. Učitelé k nám přicházejí přes náročné výběrové řízení, hodně jsme investovali do vybavení a kultury školního prostředí. Více než o soutěž mezi studenty nám jde o spolupráci a vzájemnou podporu. Věříme také, že více než faktografické znalosti žáci potřebují nabýt klíčových dovedností, jako jsou například schopnost tvořivě řešit zadaný problém, kriticky a analyticky myslet, jasně formulovat a argumentovat své názory a postoje, umět nést zodpovědnost za svou práci. Jelikož většina našich absolventů působí ve službách, snažíme se je vychovat k úctě, slušnosti a altruismu.     Jaké programy bude možné absolvovat na vaší škole?Naše škola poskytuje maturitní vzdělávání ve třech oborech. Obchodní akademie, Management regionálního cestovního ruchu a od 1. 9. 2018 začínáme s oborem Informační systémy a služby. Poslední jmenovaný obor je v jistém smyslu novinkou. Ve spolupráci se 16 IT firmami z regionu a Žilinskou univerzitou jsme se pokusili kreovat obsah tohoto oboru tak, aby odpovídal současným potřebám praxe. Jelikož tento obor je zaměřen primárně na výuku softwaru, bylo nám jasné, že největším problémem bude jeho životnost. Jak zaručit aktuálnost obsahu v nejdynamičtěji se vyvíjející oblasti jako je IT? Naštěstí společnost Learn2Code nadšeně přijala naši nabídku pro spolupráci av současnosti pracujeme na tom, abychom její aktuální obsahy integrovali přímo do našeho vyučování. V čem je vaše škola jiná než jiné střední školy na Slovensku?Velmi se snažíme být živým organismem, který se neuzavírá ve vlastní bublině. Spolupracujeme s mnoha subjekty z praxe. Například naši studenti oboru Obchodní akademie pracují na softwaru firmy KROS, která poskytuje učitelům soustavnou a cílenou podporu. Studenti cestovního ruchu zase absolvují každý rok kurzy animačních aktivit zaměřených na outdoorové aktivity, které nabízí náš region. Kromě lyžování a snowboardingu si vyzkouší rafting, jachting, jízdu na koni a lezení po skalách. Tyto kurzy nám zajišťují naši partneři Ranč u Edyho, Zamkovského chata, Splavování Riecky, Horolezecký klub Rajecké Teplice, Zbojnická chata a mnozí další. Máme akreditovaný kurz Průvodce cestovního ruchu, který je implementován přímo do vyučování a tak si spolu s maturitním vysvědčením naši absolventi odnášejí i průvodcovský průkaz, který jim otevírá dveře do cestovních kanceláří. Modernizace budovy a vybavení pomohla k tomu, že v každé třídě je připojení na net, interaktivní tabule, žáci od školy dostávají vlastní notebook a disponujeme také vlastním e-learningovým prostředím. V maximální možné míře také využíváme příležitostí v rámci programu Erasmus+ av současnosti participujeme až na třech mezinárodních výměnných projektech, díky kterým se naši žáci a učitelé dostávají za hranice Slovenska a přinášejí si cenné nové zkušenosti. Podívejme se do minulosti, řekněte nám, jak jste se dostali k tomu, že budete učit a později vést jako ředitel střední školu?Pedagogickou fakultu jsem si vlastně vybral z nouze. Vzhledem k kádrovému profilu mého otce jsem o studiu na jiném typu vysoké školy před rokem 1989 mohl jen snít. Nakonec mi to sádlo. Učení mě baví dodnes a je pro mě příjemným zpestřením papírové roboty v ředitelně. Mám rád společnost mladých lidí a na rozdíl od mnoha jiných si nemyslím, že dnešní mladá generace je horší, než jsme byli my. Je možná jiná, ale chceme-li si rozumět, je důležité, abychom se poslouchali vzájemně. Dnes už, chválabohu, učení není mentorské poučování studenta, je (mělo by být) spíše společným vzrušujícím hledáním nového. No a ředitelem jsem se stal poté, co jsem vylezl z jámy, kterou jsem kopal pro jeden bratislavský autoservis. Po 11 letech učení jsem musel ze státního školství zutékat, protože jsem se začal dusit. Kyslík mi ubírala nejen všeobecně známá byrokracie, ale i defetismus některých kolegyň, až jsem se lekl, že nakonec vyhořím s nimi. Naštěstí, měl jsem kam ujít - mnoho mých známých, se kterými jsem kdysi lezl po skalách, dělali výškové práce a nabídli mi job. A tak jsem s nimi půl roku visel na laně, spároval paneláky, omýval výškové budovy a tak podobně. Pomohlo mi to vyvětrat hlavu, a když mi ve zmíněné jámě zazvonil telefon a nabídli mi zúčastnit se konkurzu na ředitele Soukromé obchodní akademie, vylezl jsem z jámy, šel jsem na konkurz a vyhrál ho. myl výškové budovy a tak podobně. Pomohlo mi to vyvětrat hlavu, a když mi ve zmíněné jámě zazvonil telefon a nabídli mi zúčastnit se konkurzu na ředitele Soukromé obchodní akademie, vylezl jsem z jámy, šel jsem na konkurz a vyhrál ho. myl výškové budovy a tak podobně. Pomohlo mi to vyvětrat hlavu, a když mi ve zmíněné jámě zazvonil telefon a nabídli mi zúčastnit se konkurzu na ředitele Soukromé obchodní akademie, vylezl jsem z jámy, šel jsem na konkurz a vyhrál ho.[Pan ředitel Milata úřaduje :)] Je obtížné spojit vyučování předmětu a vedení střední školy?Učím 8 hodin týdně a nejraději Dějiny kultury. Mám je raději než Dějepis, protože politické dějiny jsou spíše o destrukci, moci a násilí. Dějiny kultury nás učí, co se lidstvu nebo jeho nejlepším reprezentantům podařilo vytvořit. Dodává mi to optimismus. Nejraději mám, když vidím své studenty tvořit vlastní artefakty. Jakoby se vrátili zpět do dětství tím, že se v nich probudila kreativita a vidím, jakou z toho sami mají radost. Bylo by skvělé, kdyby ředitelé škol měli také více času na kreativitu a nemuseli se tolik věnovat natahování s úředníky, statistikám a jiným podobným „radostem“. Školy mají za cíl připravit mladé lidi, aby se bez problémů umístili na trhu práce nebo pokračovali dále ve studiu na univerzitě. Daří se vám to na Vaší škole?Přibližně 80% našich absolventů dále pokračuje na vysokých školách. Nezaměstnanost se pohybuje od 5 do 10% a velmi to závisí na tom, s jakými výsledky u nás studovali. Od školy se očekává, že připraví absolventy do praxe. OK. Jenže mělo by se očekávat i od studentů, aby v tomto směru se školou spolupracovali. Žák není kámen, který učitel otesá do tvaru dokonalé sochy. Od studenta se oprávněně očekává aktivita. Do jisté míry ho k ní dokážete přimět, ale mnoho závisí na jeho vlastní motivaci. Dobrá škola, podle mě, musí (měla by :-)) vytvořit perfektní podmínky pro studium (vynikající učitele, materiální vybavení, dobrý obsah a zajímavé formy vyučování...), ale svůj kus cesty oproti těmto benefitům musí udělat žák i sám. Bez toho se nesetkáme.    Jak rozvíjet v mladých lidech vášeň pro to, co je baví?Nejprve to, co ho baví, je třeba objevit. Ideální je, když to v sobě objeví student sám. Ostatní je pak vzrušující dobrodružství pro obě strany. Těžší je tu vašeň zažnout, a pokud se to podaří, je to velký pedagogický úspěch. Staré klišé říká, že zapálit někoho může jen ten, kdo sám hoří. Je to ovšem asi opravdu základní předpoklad pro dobrého učitele. Nám se osvědčilo nepodávat studentům vše na stříbrném tácku v hotovém stavu. Moje prezentace jsou plné otázek, na které musí studenti hledat odpovědi sami. Pokud se podaří vzbudit v nich zvědavost, máte napůl vyhráno. Proč jste se rozhodli spolupracovat s Learn2Code při zajišťování studia na škole, čím jsme vás zaujali?S Learn2Code jsem se poprvé setkal na Facebooku prostřednictvím vaší reklamy. Pozorně jsem si následně podíval váš web a oslovili mě dvě věci - jednak nadšení, které z toho všeho vyzařovalo, a bylo jasné, že vás to opravdu baví a jednak neakademický jazyk, kterým vaši lektoři promlouvali klientům. To nebylo „jakože“, ale „opravdu“. Strouhat formu umí dnes kdekdo, ale dělat profesionální práci se svobodomyslnými lidmi, které jste dokázali k sobě přitáhnout z různých pozic a zároveň je přesvědčit, že institucionalizace pod křídly Learn2code je pro ně výhodou a ne vězením, to je něco, co vážně obdivuji . A čemu věřím. Naše první setkání s panem Bednářem mě v této víře jen utvrdilo. Budu rád, pokud při implementaci vašich kurzů do našeho vyučování IT předmětů, budeme i my inspirací pro vás. Co podle vás dokázalo vzbudit ještě větší zájem o studium na SOAZA?Poctivá práce a následně spokojení absolventi. Můžete věšet reklamní bannery, kde jen chcete, pokud nejsou za vámi reálné výsledky a spokojení klienti, dříve či později to budete muset zabalit. V jakékoli oblasti, nejen ve školství. To je normální spravedlnost a tak se mi to líbí. Plánujete ještě nějaké další změny a novinky na škole? Prozraďte našim čtenářům, co chystáte.Pro studenty Informačních systémů a služeb chystáme zcela novou IT laboratoř. Kromě výkonných PC v něm chceme prostřednictvím robotických hraček (např. Lego Boost), šachu, 3D puzzle a dalších podobných pomůcek v žácích zkusit obnovit kreativitu z dětství. Přesvědčit je, že základem každého objevování je hra. Že programování, jak to teprve nedávno řekl kdosi z vaší branže, je forma umění . Že může být zábavné a že to není nuda. Je skvělé, že téměř všude se setkáváme s podporou tohoto záměru a těšíme se z opravdu velkého zájmu ze strany firem přispět ať už sponzorsky, materiálně nebo atraktivní nabídkou praxe pro naše studenty již během studia.
Programování je jistá forma umění, říká lektor Miro Beka
Rozhovory
22.11.2017
Skillmea

Programování je jistá forma umění, říká lektor Miro Beka

Miro Beka je super chlapík a aktuálně se kromě programování a hudby věnuje také tvorbě kurzů s Learn2Code. Miro řídí náš nový online kurz programování v jazyce Python a proto jsme si připravili tento rozhovor. Čti dál. Na začátek nejprve začněme tvou prací. Co přesně děláš?Standardně se to jmenuje, automatizér testování , nebo anglicky test automation engineer. Za tímto názvem se ale může skrývat spoustu věcí. Já osobně jsem navrhoval a implementoval testovací skripty (například v robot framework), vytváření různých knihoven nebo malých testovacích aplikací, kopec DevOps roboty (linux server, Jenkins CI apod.) a tedy hlavně automatizovat a orchestrovat různé systémy tak, aby spolupracovaly a na konci celého běhu vyhodili nějaký report. Na jakých projektech jsi pracoval?Ještě když jsem byl na stáži, jsem pracoval jako backend developer. Tedy jsem programoval v Ruby on Rails. Když jsem se vrátil zpět na Slovensko, začal jsem pracovat v ESETu už jako automatizér, kde jsme testovali ESET antivirus. Tam bylo několik produktů, myslím že více než 4, které se musely otestovat na všech možných windowsech (xp, vista, 7, 8, 10), takže tam jsme ušetřili spoustu manuálního testování. Nakonec jsem pracoval v Kistleru, kde jsme testovali více hardwarových věcí a docela dost low level. Také jsem zde získal kopec DevOps zkušeností.[Miro se kromě programování intenzivně věnuje také hudbě] A jak jsi k programování a Pythonu vůbec dostal?Programovat jsem začal už na střední škole. Měl jsem na výběr informatickou nebo normální třídu a jelikož jsem si rád hrál PC hry, tak jsem šel do informatické. Tam jsem začal drtit turbo pascal a už jsem byl jasný. S pythonem jsem se setkal až na výšce, dokonce až tak ke konci. Začal jsem v něm programovat svou diplomovou práci. Hodně jsem se tehdy naučil. Hlavně, jak věci nedělat. Proč ses rozhodl dělat lektora v Learn2Code?Rád předávám své znalosti dál. Navíc se rád vrtám ve věcech a poté co se něco naučím tou těžší cestou, tak mám chuť předat to dál. Dokonce jsem byl i 2x jako spiker na Pycon.sk . Navíc, chce-li člověk něco vysvětlit, někdy zjistí, že tomu až tak nerozumí. Takže je to pro mě i forma učení. Kde bereš inspiraci pro svou práci? Máš nějaké tipy, které zaručeně fungují?Já si myslím, že programování je jistá forma umění. Člověk stojí před nějakým „problémem“ a musí vymyslet (naprogramovat) řešení. Mně osobně se moc líbí minimalistické umění, jednoduché, ale výrazné tvary. To se snažím uplatnit i při programování. Snažím se, aby řešení bylo co nejjednodušší a přímočaré. Takže asi tě zklamu, ale neznám žádné zaručené triky. Každé nové dílo je unikát.[Miro je basák a zpěvák v kapele Mofokiller] V této oblasti je třeba sledovat aktuální trendy, inovace. Jak jsi na tom ty?Dovolím si nesouhlasit. Je pravda, že technologie rychle postupují, ale někde na pozadí člověk může zpozorovat jistá univerzální pravidla. Pokud je člověk začne vidět a porozumí jim, nebude se muset prohrabovat všem těm smogům informací. Takže moc se tímto nezahlcuji. Samozřejmě, i já si ráno u kávy skočím rekreačně něco přečíst na hacker news . Co tě nejvíc baví na tvé práci? Máš nějaký oblíbený task, který děláš nejraději?Jelikož automatizování je velmi pestrá práce, nejraději mám nové úkoly, které je třeba nějak vyřešit. Třeba otestovat takovou funkcionalitu, nebo třeba vymyslet jak pozapojovat nějaké senzory, aby to automaticky fičelo. No prostě každý nový úkol je pro mě zábava, kde můžu být kreativní. Musím se ale přiznat, že poté co už je vše vymyšleno, mé nadšení rychle opadne. Ale vždy se přes to nějak překousám. Co bys poradil všem, kdo nemají žádné zkušenosti v programování, ale chtěli by začít?Všem bych určitě poradil, aby se to naučili. Dokonce, ani ne proto, aby se tím mohli živit. Programovací jazyk je způsob, jakým komunikujeme s počítači, je to jazyk budoucnosti. Již nyní počítače používáme na všechno možné. V budoucnu toho bude ještě více. Navíc programování vůbec není tak komplikované. Dovolím si doporučit jednu knížku všem, kteří by rádi chtěli programovat nebo alespoň zkusit programovat. Prvních 20 hodin od Joshe Kaufmana. Autor vůbec neumí programovat a v jedné kapitole ukáže, jak se za 20 hodin naučí naprogramovat vlastní web v Ruby on Rails. V čem vidíš výhodu své práce? Je v něčem výhodnější než jiná zaměstnání?Programování je skvělé řemeslo. Dokážu se s ním snadno uživit, nejsem limitován lokalitou. Můžu cestovat po světě a zároveň pracovat na notebooku. Určitě se vyplatí investovat do studia programování. Člověk tím získá nepoměrně více benefitů, než tomu musí obětovat. Proč sis zvolil Python jako programovací jazyk?Já jsem si nezvolil Python… Python si zvolil mě :D Upřímně, už si nepamatuji. Asi jsem řešil nějaké úkoly na výšce a potřeboval jsem něco praktického, v čem rychle nakódim věci. Narazil jsem na python a od té doby jsem mu (skoro) věrný. Jaké máš plány do budoucna?Momentálně mým jediným plánem je nemít plány do budoucnosti. Opustil jsem pohodlí kanceláře, abych se mohl věnovat své kapele ( Mofokiller ) a hudbě obecně. Rád bych spojil své znalosti o kompjutrech a využil jich co nejvíce v muzice. Účty stále platím pomocí programování. Čili je to vskutku skvělé řemeslo. Mohu poznávat svět a zároveň neumřít hlady. Nejblíže mě čekají asi další kurzy pro Learn2Code , chtěl bych se podílet na vývoji počítačové hry ai letos se pokusím dostat na Pycon.sk s něčím zajímavým. Krátký odkaz všem čtenářům na závěrVšechny pozdravuji a přeji jim mnoho trpělivosti a radosti při programování![Mofokiller v kompletním složení]

Nezmeškej info o nových kurzech a speciálních nabídkách